Składniki na formę o śr. 24 cm
Spód:
· 1 1/ 2 szklanki pokruszonych herbatników ( pół na pół czekoladowe i migdałowe lub samych czekoladowych i odrobiny aromatu migdałowego)
· 50 g rozpuszczonego masła
Masa sernikowa:
· 1 szklanka kremowej śmietany
· 2 tabliczki czekolady deserowej
· 230 g białego tłustego sera
· 400 ml słodzonego mleka skondensowanego
· 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
· 4 duże jaja
Pokruszone drobno herbatniki i masło dokładnie mieszamy i równomiernie rozprowadzamy na dnie tortownicy wyłożonej pergaminem. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Czekoladę łamiemy na małe cząstki i rozpuszczamy w śmietanie, podgrzewając całość w kąpieli wodnej. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C.
Ser ucieramy na krem. Dodajemy mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy, ubijając całość na niskich obrotach. Wbijamy pojedynczo jaja, krótko miksując po każdym ich dodaniu. Na końcu wlewamy rozpuszczoną w śmietanie czekoladę. Można całość zagęścić jedną łyżką mąki.
Masę przelać do formy na schłodzone herbatniki i piec ok. 80 minut lub do czasu aż się zetnie.
Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto na 30 minut, nie otwierając drzwi piekarnika.
Wyjmujemy, oddzielamy ciasto od ścianek formy i pozostawiamy na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie schładzamy w lodówce od 8 do 24 godzin.
Usuwamy obręcz z sernika i przekładamy na talerz. Wierzch oblewamy czekoladowa polewą na bazie śmietany i czekolady a kiedy stężeje ( po 1 godz.) ozdabiamy śnieżynką wykonana z białej czekolady.
Smacznego