Składniki:
Spód ( blaszka 20x30 cm)
· 140 g miękkiego masła
· 350 g czekoladowych herbatników
Kawowa pianka
· 8 łyżeczek żelatyny
· 4 łyżki mocnego naparu z kawy
· 4 łyżki Irish whisky
· 3 żółtka jaj
· 3 białka jaj
· 125 ml jasno brązowego cukru
· 125 ml białego cukru
· 2 łyżeczki cukru waniliowego
11 115 ml śmietany do ubijania ( 36%)
Formę (20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Pokruszone ciastka miksujemy z miękkim masłem i wykładamy nimi dno formy, mocno całość ubijając.
Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia.
Żółtka ubijamy na parze z drobnym brązowym i białym cukrem na puszysty krem. Dodajemy do kremu żółtkowego 4 łyżki wymieszanej kawy z whisky.
Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy na parze, dodając pozostałe 4 łyżki mieszanki kawowej z alkoholem.
W osobnych naczyniach ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym i białko jaj na sztywną pianę.
Nie przerywając miksowania do ciepłego kremu jajecznego wlewamy cienką strużką rozpuszczoną w kawie żelatynę. Dokładnie łączymy masę z ubitą śmietanką. Na końcu delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek. Wylewamy krem na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Stężałą kawową piankę koimy na 16 części i ozdabiamy ziarenkami kawy.
Smacznego