Składniki;
· Kandyzowany imbir własnej produkcji lub gotowy kupiony w sklepie
· Gorzka czekolada
Czekoladę łamiemy na drobne cząstki, wsypujemy do porcelanowej miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, na parze lub kuchence mikrofalowej. Kandyzowany imbir nadziewamy na wykałaczki i zanurzamy na chwilę w czekoladzie. Strzepujemy nadmiar i przekładamy na pergamin, pozostawiając do wyschnięcia. Gotowy możemy przechowywać w temperaturze pokojowej.
Domowy kandyzowany Imbir
Składniki;
· 500 g świeżego imbiru
· 800 g cukru
· 1 litr wody
· szczypta soli
Dorodny, świeży bez pomarszczeń imbir, obieramy i kilkakrotnie płuczemy w zimnej wodzie by pozbawić go gorzkich substancji. Następnie kroimy na plastry lub niewielkie kwadraty. Przekładamy imbir do rondelka o grubym dnie i zalewamy wodą tak aby imbir był przykryty. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na niewielkim ogniu 10-15 minut. Odcedzić, ponownie zalać zimną wodą i powtórzyć cały proces gotowania.
Przygotować syrop. W tym celu mieszamy w rondelku wodę, cukier , sól i podgrzewamy aż się rozpuszczą i połączą. Wkładamy imbir i wolno gotujemy do czasu aż syrop osiągnie temperaturę 106 stopni C. ( lub będzie miał konsystencję płynnego miodu)
Chcąc uzyskać "suchy " imbir kandyzowany, należy odcedzić cząstki imbiru z syropu na papier pergaminowy i obtoczyć w drobnym cukrze. Pozostawiamy imbir do całkowitego wyschnięcia .Syrop zachowujemy. Tak przyrządzony imbir przechowujemy w szczelnym pojemniku w temperaturze