23.12.10

Pudrowe miętówki

Składniki:
·         20 g miękkiego masła
·         600 ml cukru pudru
·         1, 5 łyżki śmietanki do kawy
·         0, 5 łyżeczki ekstraktu z mięty pieprzowej
·          2 krople zielonego barwnika spożywczego
·         2 krople czerwonego barwnika spożywczego
Ubijamy masło do kremowej postaci. Dodajemy stopniowo cukier i śmietankę. Na końcu dodajemy ekstrakt z mięty i ubijamy jeszcze chwilę. Zagniatamy słodkie ciasto, dzielimy na dwie części i łączymy z przygotowanymi barwnikami. Warto to robić w rękawiczkach lateksowych, by nie straszyć gości kolorowymi dłońmi. Każdą masę wkładamy do osobnej torebki, aby nie wysychała. Łyżką nabieramy porcję ciasta i toczymy wałek długości 10 cm. To samo wykonujemy z masą w drugim kolorze. Obie masy łączymy ze sobą i toczymy z nich kolorowy wałeczek dł. 20-25 cm. Tniemy kolorowe sznurki na dł. 1-1, 5 cm i odkładamy na blat na 6-8 godzin, by podeschły twardniejąc.  Można również rozwałkowywać wyrobione ciasto i wykrawać małe gwiazdki. W razie potrzeby podsypujemy cukrem pudrem.
Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce do 1 miesiąca.
Smacznego :)