22.12.10

Piernikowe misie

Składniki na  4 misie:

·         125 g melasy lub ciemnego miodu
·         125 g brązowego cukru( ciemnego)
·         80 g miękkiego masła
·         1/8 l wody
·         5 całych goździków
·         1 gwiazdka anyżu
·         0, 5 łyżeczki mielonego cynamonu
·         0, 5 świeżo mielonej gałki muszkatołowej
·         0, 5 łyżeczki imbiru w proszku
·         0, 5 łyżeczki mielonej, suszonej skórki z pomarańczy
·         0, 5 łyżeczki mielonego zielonego kardamonu
·         125 g mąki pszennej razowej
·         125 g mąki żytniej
·         1/ 4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wsypujemy do szklanki całe goździki i gwiazdkę anyżu. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy z cukrem, miodem. Dodajemy przefiltrowaną aromatyczną wodę, przyprawy i miksujemy. Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem do pieczenia.  Powoli dosypujemy do masy maślano miodowej nie przerywając miksowania. Ciasto będzie gęste i klejące.
Foremki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wypełniamy przygotowanym ciastem do 3/ 4 wysokości, lekko stukamy foremkami w blat, by ciasto równomiernie się ułożyło i wygładzamy wierzch zwilżoną wypukłą stroną łyżki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Pierniki pieczemy w zależności od wielkości posiadanych foremek i będzie to od 40-50 minut. Wbity patyczek w ciasto po wyjęciu powinien być suchy. Wyjmujemy i przekładamy na kratkę do ostudzenia.
Z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny białka ukręcamy lukier, którym ozdabiamy misie.
Uwagi: Ucieranie masła z brązowym cukrem trochę trwa, więc można też najpierw zrobić syrop z cukru, miodu, pachnącej wody, przypraw i dopiero taką przestudzoną miksturę połączyć z masłem i mieszanką mąki. W tym cieście sposób wykonania nie ma znaczenia. Zawsze się udaje.
 
Jedyny minus, to ten, że misie trzeba upiec wcześniej by mogły zmięknąć i przejść bogactwem smaków.
Smacznego:)