Składniki na ok.60 sztuk
· 300 g jasno brązowego cukru
· 65 g melasy lub ciemnego miodu
· 100 ml wody
· 0, 5 łyżeczki imbiru w proszku
· 0, 5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej
· 0, 5 łyżeczki mielonego cynamonu
· 0, 5 łyżeczki sody oczyszczonej
· 10 ml brandy
· 65 g masła
· 440 ml mąki pszennej
Na wolnym ogniu z brązowego cukru, płynnej melasy i wody gotujemy syrop. Dodajemy przyprawy. Kiedy cukier zupełnie się rozpuści w syropie, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i nieprzerwanie mieszamy aż składniki się połączą a syrop przestygnie. Dodajemy sodę rozpuszczoną w brandy i pozostawiamy do zupełnego ostudzenia, co jakiś czas mieszając. Wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto, które jest klejące. Wstawiamy na 30 minut do lodówki, po czym formujemy 4 cm rolki ciasta, owijając je w folię spożywczą i wkładając na całą noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wyjmujemy część ciasta i kroimy go na cienki plastry, które układamy w dużych odstępach na papierze pergaminowym dopasowanym do wymiarów blachy.(Trzeba przygotować kilka kartek pergaminu) Krążki ciasta przykrywamy folią spożywczą i bardzo cienko rozwałkowujemy. Delikatnie zdejmujemy folie z ciastek a arkusz pergaminowy z przyklejonymi ciastkami przenosimy na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 3-5 minut. Po upieczeniu zsuwamy arkusz papieru z ciastkami na kratkę i studzimy. Kiedy wystygną to bardzo łatwo się odkleją od papieru. W ten sposób postępujemy z pozostałymi ciastkami. Wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku.
Smacznego