4.12.10

Pierniki do podjadania

  Składniki:

-2 szklanki maki
-3/4 szklanki ciemnego cukru trzcinowego
-4 łyżki płynnego miodu
-1 łyżka melasy
-1 jajko
-saszetka drożdży -7gr
-2 duże łyżki masła
-1 łyżeczka sody (+ 1 łyżka brandy)
-1 łyżka kakao
-2 łyżki przyprawy do piernika
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka imbiru
-szczypta mielonych goździków
-szczypta mielonego pieprzu czarnego
-szczypta gałki muszkatołowej

Cukier wsypujemy do rondelka i na małym ogniu rozpuszczamy. Dodajemy przyprawy, melasę, masło, miód i sodę rozpuszczoną w brandy. Przelewamy masę do maszyny do wypieku chleba lub misy robota, dodajemy lekko podbite jajko i przesianą mąkę z kakao. Nastawiamy na program do wyrabiania makaronu (15 minut) lub zagniatamy całość hakami robota. Ciasto powinno przypominać konsystencję plasteliny. Gdyby było za mokre dosypujemy mąkę, natomiast gdyby było za suche dodajemy jeszcze trochę miodu.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości 0, 5 cm i wykrawamy sporej wielkości zwierzątka i ludziki.
Przenosimy ciastka na blachy wyłożone papierem do pieczenia lub maty silikonowe i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 7-10 minut. Po upieczeniu przekładamy wraz z papierem na kratkę  a kiedy lekko przestygną zdejmujemy z papieru i dostudzamy. Zimne przekładamy do ozdobnego słoja i stawiamy w widocznym miejscu. Wszak są to pierniki do podjadania.

Smacznego