Składniki na ok. 100 szt.
• 100 g miękkiego masła
• 100 g cukru pudru + trochę na podsypywanie podczas wałkowania
• 2 żółtka małych jaj
• 1, 5- 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
• 2 łyżeczki soku z pomarańczy
• 130 g mąki pszennej
• 80 g mąki kukurydzianej
• Do ozdoby mak lub cukier puder
Wykonanie:
Utrzeć masło z cukrem na krem. Dodać skórkę i sok z pomarańczy, żółtko jaj i obie przesiane mąki. Zagnieść ciasto ( jest dość luźne), uformować w kulę, zawinąć w folię i dobrze schłodzić.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Ciasto rozwałkować na grubość 0, 5 cm podsypując delikatnie cukrem pudem. Wycinać ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można je delikatnie posypać makiem.
Wstawić do piekarnika na 16 - 20 minut. Pod koniec pieczenia pilnujemy żeby się zbytnio nie przyrumieniły. Wyjmujemy i wraz z papierem przenosimy na kratkę. Studzimy.
Ewentualnie oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego