1.12.10

Pain d'épices


Składniki na formę keksową 10x 25 cm:
-455g mąki pszennej ( 3 1/ 2 szklanki)
-60g mąki żytniej razowej ( 1/ 2 szklanki)
-2 1 / 2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1  1 / 2 łyżeczki mielonego cynamonu
-1  1 / 2 łyżeczki mielonego imbiru
-1 / 2 łyżeczki soli
-1 / 4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
-1 / 4 łyżeczki mielonych goździków
-1 / 4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
-1 / 2 łyżeczki całych nasion anyżu
-55g masła o temperaturze pokojowej
-1 duże jajko o temperaturze pokojowej
-340g miodu ( u mnie spadziowy ale może być lawendowy, gryczany lub taki jaki lubicie)
-1 łyżka drobno startej skórki pomarańczowej
-240 ml wody ( 1 szklanka)

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 º C. Foremkę keksową o wymiarach 10x25 cm smarujemy masłem i oprószmy mąką, pozbywając się jej nadmiaru poprzez ostukanie foremki.
2. Przesiewamy oba rodzaje mąki, wymieszanej z sodą, solą i mieszanką przypraw korzennych. Posypujemy po wierzchu nasionami anyżu.
3. Elektrycznym mikserem wymieszać masło, jajka, miód i skórkę pomarańczową.
4. Do masy miodowej dodajemy w trzech podejściach wodę i mąkę z przyprawami, dokładnie mieszając całość po każdym dodaniu składników.
5. Przelewamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy około 60 minut ( u mnie, 1 godz. 15 minut) lub do momentu aż wykałaczka wbita w środek ciasta wyjdzie czysta. 
6. Studzimy 10 minut w formie, a następnie wyjmujemy i dostudzamy na kratce kuchennej.
Przechowywanie: 
Pain d'épices jako ciasto dojrzewające, można zawinąć w folię i przechowywać, przez co najmniej tydzień, lub zamrozić nawet na kilka miesięcy.( Według mnie 3-4 miesiące)
Podczas leżakowania ciasto przejdzie całym bogactwem przypraw i będzie jeszcze smaczniejsze.
Smacznego