26.11.10

Pfeffernüsse


Składniki na 4 blachy ciastek

·         1, 5 kubka cukru ( u mnie 2: 1 brązowy z białym)
·         2 jajka
·         1/ 4 kubka kandyzowanego imbiru i owocowych skórek
·         1/3 kubka migdałów ( u mnie orzechy włoskie)
·         Starta skórka z 0, 5 cytryny ( u mnie skórka z pomarańczy)
·         2, 5 kubka mąki
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         1 łyżeczka cynamonu
·         0, 5 łyżeczki mielonych goździków
·         0, 5 łyżeczki mielonego kardamonu
·         0, 5 łyżeczki mielonego imbiru
·         0, 5 łyżeczki mielonego anyżu
·         1/ 4 łyżeczki ziela angielskiego
·         1/ 4 łyżeczki gałki muszkatołowej
·         1/ 4 łyżeczki białego pieprzu
·         1/ 4 kubka mleka ( można zastąpić mocną kawą lub białym słodkim winem)

Dodatkowo:

·         Cukier puder do posypania  

Wykonanie

Ubijamy na wysokich obrotach jaja z cukrem, tak by powstał puszysty krem.(3-5 Minut) Drobno siekamy kandyzowany imbir, skórki z owoców i orzechy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Łączymy ubite jaja z owocowymi skórkami i orzechami. Wymieniamy łopatki w robocie i na niskich obrotach wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z przyprawami. Gdyby ciasto okazało się zbyt suche, to dodajemy stopniowo po 1 łyżce mleka dotąd aż ciasto stanie się zwarte i lśniące. ( Będzie przypominało glinę) Przekładamy do miseczki, przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy na 12-24 godziny do lodówki.
Następnego dnia wyjmujemy ciasto i rozgrzewamy piekarnik do 165-170 stopni C.
Za pomocą łyżki do melonów nabieramy porcje ciasta i toczymy w dłoniach kulki wielkości niewielkich orzechów włoskich układając ciasteczka na wyłożonych papierem pergaminowym blachach. Wychodzi ok. 100 szt.
Pieczemy około 20-25 minut( lekkie zbrązowienie), po czym wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym obtaczamy w cukrze pudrze lub polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru i np. soku z cytryny.
Przechowujemy w zamykanym pojemniku.

Smacznego

Uwagi: Warto przed ubijaniem zmielić brązowy cukier, gdyż ułatwi i przyspieszy nam to cały proces ubijania mas jajecznej.