Składniki na 4 blachy ciastek
· 1, 5 kubka cukru ( u mnie 2: 1 brązowy z białym)
· 2 jajka
· 1/ 4 kubka kandyzowanego imbiru i owocowych skórek
· 1/3 kubka migdałów ( u mnie orzechy włoskie)
· Starta skórka z 0, 5 cytryny ( u mnie skórka z pomarańczy)
· 2, 5 kubka mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka cynamonu
· 0, 5 łyżeczki mielonych goździków
· 0, 5 łyżeczki mielonego kardamonu
· 0, 5 łyżeczki mielonego imbiru
· 0, 5 łyżeczki mielonego anyżu
· 1/ 4 łyżeczki ziela angielskiego
· 1/ 4 łyżeczki gałki muszkatołowej
· 1/ 4 łyżeczki białego pieprzu
· 1/ 4 kubka mleka ( można zastąpić mocną kawą lub białym słodkim winem)
Dodatkowo:
· Cukier puder do posypania
Wykonanie
Ubijamy na wysokich obrotach jaja z cukrem, tak by powstał puszysty krem.(3-5 Minut) Drobno siekamy kandyzowany imbir, skórki z owoców i orzechy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Łączymy ubite jaja z owocowymi skórkami i orzechami. Wymieniamy łopatki w robocie i na niskich obrotach wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z przyprawami. Gdyby ciasto okazało się zbyt suche, to dodajemy stopniowo po 1 łyżce mleka dotąd aż ciasto stanie się zwarte i lśniące. ( Będzie przypominało glinę) Przekładamy do miseczki, przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy na 12-24 godziny do lodówki.
Następnego dnia wyjmujemy ciasto i rozgrzewamy piekarnik do 165-170 stopni C.
Za pomocą łyżki do melonów nabieramy porcje ciasta i toczymy w dłoniach kulki wielkości niewielkich orzechów włoskich układając ciasteczka na wyłożonych papierem pergaminowym blachach. Wychodzi ok. 100 szt.
Pieczemy około 20-25 minut( lekkie zbrązowienie), po czym wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym obtaczamy w cukrze pudrze lub polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru i np. soku z cytryny.
Przechowujemy w zamykanym pojemniku.
Smacznego
Uwagi: Warto przed ubijaniem zmielić brązowy cukier, gdyż ułatwi i przyspieszy nam to cały proces ubijania mas jajecznej.