- · 100 g grubo pokrojonej gorzkiej czekolady
- · 90 ml śmietanki 36% lub mleka skondensowanego
- · 120 g pokruszonych herbatników czekoladowych ( lub śmietankowych + 1 łyżka kakao)
Do dekoracji:
- · 50 g cukru pudru do dekoracji
- · 24 srebrne jadalne kulki do dekoracji
- · 24 obranych połówek migdałów ( lub płatków migdałowych)
- · Paseczki czerwonej lukrecji lub długich żelków do dekoracji
W naczyniu z podwójnym dnem z lekko wrzącą wodą rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy pokruszone herbatniki. Całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Z ciasta lepimy 10-12 kulek wielkości piłeczek golfowych, kształtując z jednej strony zwężenie przypominające pyszczek. Starannie obtaczamy grubszą cześć trufelek w cukrze pudrze. Dodajemy oczy, uszy z migdałów i krótki ogonek.
Wkładamy gotowe myszki do lodówki i schładzamy przez dwie godziny. Później można przechowywać w zamykanym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Smacznego