Przyprawa do pierniczków
· 1 łyżeczka cynamonu
· 1 łyżeczka imbiru
· 1 łyżeczka startej suszonej skórki z pomarańczy
· 1 łyżeczka goździków
· 2 łyżeczki kardamonu
Białe pierniki
· 150 masła
· 90 g cukru ( jasnego brązowego)
· 50 ml jasnego miodu lub golden syrup
· 1 jajko
· 1 łyżka przyprawy do pierników
· 1 łyżeczka imbiru
· 1 łyżeczka świeżej drobno startej skórki z pomarańczy
· 380 - 400 g mąki pszennej
· 0, 5 łyżeczki sody oczyszczonej
Masło ubijamy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy syrop, jajko i świeżo starta skórkę z pomarańczy. Chwilę ubijamy. Mąkę przesiewamy dodając do niej sodę i przyprawy. Wsypujemy mieszankę mączną do kremu maślanego. Zagniatamy ciasto. Owijamy go folia spożywczą i wkładamy do lodówki na min., 1 godz. Zauważyłam, że ciastka są bardziej aromatyczne po dłuższym schładzaniu ( u mnie noc).
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C.
Ciasto cienko rozwałkowujemy na delikatnie posypanej mąką blacie. Najlepiej przez grubą folię spożywczą. Wycinamy średniej wielkości ciasteczka. Przenosimy je delikatnie ( za pomocą łopatki) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy białym cukrem i wstawiamy do piekarnika na 7-10 minut. Po wyjęciu, pozwalamy im przestygnąć na blasze. Tak, aby lekko stwardniały.
Smacznego