9.12.10

Białe pierniki

Przyprawa do pierniczków

·         1 łyżeczka cynamonu
·         1 łyżeczka imbiru
·         1 łyżeczka startej suszonej skórki z pomarańczy
·         1 łyżeczka goździków
·         2 łyżeczki kardamonu

Białe pierniki

·         150 masła
·         90 g cukru ( jasnego brązowego)
·         50 ml jasnego miodu lub golden syrup
·         1 jajko
·         1 łyżka przyprawy do pierników
·         1 łyżeczka imbiru
·         1 łyżeczka świeżej drobno startej skórki z pomarańczy
·         380 - 400 g mąki pszennej
·         0, 5 łyżeczki sody oczyszczonej

Masło ubijamy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy syrop, jajko i świeżo starta skórkę z pomarańczy. Chwilę ubijamy. Mąkę przesiewamy dodając do niej sodę i przyprawy. Wsypujemy mieszankę mączną do kremu maślanego. Zagniatamy ciasto.  Owijamy go folia spożywczą i wkładamy do lodówki na min., 1 godz. Zauważyłam, że ciastka są bardziej aromatyczne po dłuższym schładzaniu ( u mnie noc).
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C.
Ciasto cienko rozwałkowujemy na delikatnie posypanej mąką blacie. Najlepiej przez grubą folię spożywczą. Wycinamy średniej wielkości ciasteczka. Przenosimy je delikatnie ( za pomocą łopatki) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy białym cukrem i wstawiamy do piekarnika na 7-10 minut. Po wyjęciu, pozwalamy im przestygnąć na blasze. Tak, aby lekko stwardniały.

Smacznego