4.11.10

Piernik z pigwą

Składniki
( na blaszkę 23x14 cm)
Syrop:

·         *1 + 1/ 2 szklanki wody (360 g)
·         *1 + 3/ 4 szklanki białego cukru (340 g)
·         *1/ 2 laski wanilii
·         *2 owoce pigwy ( u mnie 1 o wadze 406 g przed obraniem)

Ciasto:

·         *1 + 3/ 4 szklanki pszennej mąki (275 g )
·         *1 łyżeczka mielonego cynamonu
·         *1/ 2 łyżeczki mielonego imbiru
·         *1/ 4 łyżeczki mielonych goździków
·         *1/ 4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
·         *1/ 4 łyżeczki sody oczyszczonej
·         *1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         *1/ 4 łyżeczki morskiej soli
·         *113 g miękkiego masła ( temperatura pokojowa)
·         *3/ 4 szklanki ciemnego brązowego cukru ( 135g )
·         *2 duże jaja ( temperatura pokojowa)
·         *1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
·         *1/ 2 szklanki kwaśnej śmietany ( można użyć maślanki)

Przyrządzamy syrop z wody i cukru. Pigwy obieramy ze skóry, dzielimy na połówki lub ćwiartki i usuwamy twardy rdzeń gniazda nasiennego. Wkładamy owoce do syropu i gotujemy do miękkości ok. 30 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przenosimy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by ostygły i obciekły z nadmiaru syropu. Można też przenieść je na kratkę kuchenną, co wydaje mi się lepszym rozwiązaniem. Pozostały złocisty syrop lekko redukujemy i przelewamy do butelki. Będziemy mogli go wykorzystać do aromatyzowania ciast i deserów.
Piekarnik nagrzewamy do 175-180 stopni C.
Miksujemy w mikserze na puszysty krem cukier z masłem. Dodajemy po jednym jaju.
Mąkę przesiewamy z przyprawami i solą. Wsypujemy 1/ 3 mąki do masy maślano-jajecznej, dodajemy 1/ 2 porcji śmietany i miksujemy na małej prędkości. Czynność powtarzamy, miksując po każdym dodaniu składników. Na końcu wsypujemy pozostałą 1/ 3 porcji mąki, miksujemy, zdejmujemy łopatką cisto ze ścianek miski i jeszcze raz krótko miksujemy.
Formę spryskujemy tłuszczem w spreju lub smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy ciasto do formy. Wyrównujemy i układamy na wierzchu ciasta wachlarze z pigwy.
Pieczemy w zależności od wielkości form od 45 do 60 minut.Patyczek wbity w środek ciasta powinien być suchy.  Wyjmujemy i pozostawiamy w formie 10 minut. Następnie przenosimy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Uwagi: Formy lub forma do wypieku ciasta nie powinna być mała i wysoka,( typowa keksówka) bo wydłuży nam to czas pieczenia nawet o 20 minut a ciasto nie będzie miało równej powierzchni.

Smacznego