3.11.10

Kruchalce

Składniki na ok. 40 szt.:

  • ·          500 g mąki pszennej
  • ·         200 g maku ( użyłam ok. 120 g a H.Szymanderska radzi dodać 100 g )
  • ·         100 g lejącego miodu
  • ·         100 g miękkiego masła ( można rozpuścić)
  • ·         100 g cukru
  • ·         4 duże żółtka
  • ·         Szczypta soli

Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie i lśniące ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy średniej wielkości ciasteczka, układając je na wysmarowanej masłem blasze. ( Piekę na pergaminie lub macie silikonowej, więc ich już nie smaruję masłem) Można też wycinać paski i zwijać je w spirale. Lekko nakłuwać widelcem i piec w nagrzanym piekarniku do 175-180 stopni C, na lekko złoty kolor ( ok. 15 minut na drugim poziomie). Wyjąć, zostawić chwilę na blasze i delikatnie przełożyć na kratkę w celu ostudzenia.

Uwagi:, Jeżeli nie posiadamy lejącego miodu, to musimy posiadany miód podgrzać a następnie przestudzić i dopiero dodać do składników.

Smacznego