6.11.10

Jadalne ozdoby z ciasta parzonego

Składniki:

·         * 90 ml wody
·         *30 g masła
·         *70 g mąki pszennej
·         *2 jajka (M)
·         *Szczypta soli
·         *Dowolne przyprawy np. gałka muszkatołowa lub kminek, czosnek w proszku itp
.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C.
Mąkę przesiać z przyprawami. Wodę z masłem zagotować. Wsypać mąkę do gotującego się płynu stale mieszając do momentu aż masa będzie odstawała od dna garnka. Masę przełożyć do miski wbijać pojedynczo jajka dokładnie mieszając, tak by ciasto stało się gładkie. Polecam zmiksowanie ręcznym blenderem. Taką masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dowolne wzory lub wypełniamy masą przygotowane szablony.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 – 12 minut lub do lekkiego zrumienienia. Pieczemy bez pary.  Po upieczeniu studzimy.

Smacznego

Uwagi:
Przy płaskich wypiekach z ciasta parzonego, nie wstawiamy do piekarnika miseczki z wodą, gdyż nie potrzebujemy, aby ciasto nam nadmiernie wyrosło.