Składniki:
· 125 g grubo pokrojonej białej czekolady
· 225 g mąki pszennej
· 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/ 4 łyżeczki soli
· 125 g miękkiego masła
· 100 g cukru
· 3 żółtka
· 125 g mleka
· 3 białka
· 450 g konserwowej gruszki w syropie( odcedzona)
Polewa
· 150 cukru pudru
· 2 łyżki miękkiego masła
· Syrop pozostały z odcedzenia gruszek (ok. 9 łyżek)
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę o śr.23 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy z cukrem na krem. Wbijamy pojedyńczo żółtka, miksując do połączenia się składników.
Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy ostudzoną czekoladę, przesianą wcześniej mąkę z proszkiem, solą i mleko.
Ubijamy na sztywno białko i łączymy z ciastem, delikatnie mieszając składniki przy pomocy łopatki.
Wlewamy 1/ 2 ciasta do przygotowanej formy. Rozkładamy odsączone i osuszone gruszki i zalewamy pozostałym ciastem.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 50-60 minut. Ciasto powinno być upieczone, kiedy patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy. Obowiązkowo sprawdzamy upieczenie, ponieważ gruszki oddając swoją wilgoć ciastu potrafią wydłużyć czas pieczenia o 10 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy i pozostawiamy w formie na 10 minut, poczym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy polewę ucierając cukier puder z miękkim masłem i sokiem z pod gruszek. Powinniśmy uzyskać gęstą polewę, którą polewamy ciasto w taki sposób, by apetycznie ściekała po bokach.
Smacznego