Składniki na 30 szt.:
· 125 g gorzkiej czekolady
· 100 g masła ( można użyć margaryny)
· 100 g cukru
· 1 jajko
· 200 g mąki pszennej
· 1 łyżka kakao
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka mielonego kardamonu
· Cukier puder do posypania gotowych ciastek
Wykonanie
Czekoladę rozdrabniamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy masło i stapiamy w kąpieli wodnej. Wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia.
Kiedy masa będzie aksamitna, zestawiamy miseczkę z kąpieli, wbijamy jajko i energicznie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kardamonem oraz kakao do mieszanki czekoladowej i mieszając wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do stężenia na 1 godzinę do lodówki.
Nabieramy porcje ciasta łyżką i toczymy w dłoniach kulki wielkości dużych orzechów włoskich. Układamy na dwóch blachach, wyłożonych papierem do pieczenia.
W związku z tym, że ciasteczka najlepiej pieką się na środkowym poziomie piekarnika, to pieczemy pojedyńczo, wstawiając drugą blachę do lodówki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C, przez 15 minut. Upieczone studzimy na kratce.
Zimne oprószamy cukrem pudrem i przechowujemy w słoju lub puszce.
Smacznego