Składniki:
· *1 dojrzały banan
· *250 g mąki pszennej
· *1 łyżeczka proszku do pieczenia
· *1 łyżka kakao
· *125 g cukru ( można dać mniej)
· *2 łyżeczki cukru waniliowego
· *100 g masła o temperaturze pokojowej
· * Szczypta soli
· *Cukier puder do posypania
Banana obrać i rozgnieść widelcem. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i cukier waniliowy. Wsypać sól, dodać posiekane masło i mus bananowy. Wyrobić ręcznym mikserem tak by masa była lekko grudkowata. Przełożyć ciasto na blat i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta uformować wałki na grubość 1,5 -2 cm, lekko spłaszczyć i ciąć na trójkąty. Układać na blasze i piec na środkowej półce piekarnika przez 15-20 minut. Po upieczeniu wyjąć, pozostawić na 5 minut na blasze i przełożyć na kratkę do ostudzenia. Zimne posypać cukrem pudrem.
Smacznego