18.11.10

Ciasteczka czekoladowo-bananowe

Składniki:

·          *1 dojrzały banan
·         *250 g mąki pszennej
·         *1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         *1 łyżka kakao
·         *125 g cukru ( można dać mniej)
·         *2 łyżeczki cukru waniliowego
·         *100 g masła o temperaturze pokojowej
·         * Szczypta soli
·         *Cukier puder do posypania

Banana obrać i rozgnieść widelcem. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i cukier waniliowy. Wsypać sól, dodać posiekane masło i mus bananowy. Wyrobić ręcznym mikserem tak by masa była lekko grudkowata. Przełożyć ciasto na blat i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta uformować wałki na grubość 1,5 -2 cm, lekko spłaszczyć i ciąć na trójkąty. Układać na blasze i piec na środkowej półce piekarnika przez 15-20 minut. Po upieczeniu wyjąć, pozostawić na 5 minut na blasze i przełożyć na kratkę do ostudzenia. Zimne posypać cukrem pudrem.

Smacznego