12.10.10

Terrina śliwkowa

Składniki na 4 porcje:
·         750 g śliwek
·         150 g cukru
·         15 g żelatyny
·         50 ml likieru wiśniowego
·         50 g suszonych śliwek (bez pestek)
·         50 g migdałów w słupkach
Dodatkowo:
·         150 g śmietany do ubijania
·         3 łyżki porto
·         Cukier cynamonowy do posypania
Wykonanie:
Śliwki umyć, wydrylować i pokroić na cząstki. Przełożyć do garnka, wsypać 100 g cukru i dusić powoli 20 minut, aż zmiękną. Masę zredukować do 0, 5 litra.
Żelatynę ( taką nie do gotowania) namoczyć w odrobinie zimnej wody i pozostawić do napęcznienia.
Śliwki zestawić z ognia, dodać żelatynę i dokładnie mieszając rozpuścić w wywarze owocowym. Dodać likier wiśniowy i ostudzić.
Śliwki suszone pokroić na drobne kawałki. Migdały uprażyć na patelni beztłuszczowej by uzyskały złotobrązowy kolor. Śliwki i migdały dodać do masy.
Formę (np.23x10 cm) wyłożyć folią spożywczą i napełnić masą. Odstawić na noc do lodówki, aby stężała.
Śmietanę utrzeć z porto i pozostałym cukrem. Terrinę wyjąć z formy, zdjąć folię i pokroić w plastry. Podawać z odrobiną  śmietany i posypać cukrem cynamonowym.
*Przepis z książki Pastetten und terrinen
Smacznego