13.10.10

Lody z tofu i konfiturą różaną

Składnik na 4 porcje po 3 gałki :
·         1 opakowanie tofu( 290 g )
·         Mleko kokosowe 250 ml
·         1 opakowanie (małe) cukru waniliowego
·         5-6 łyżek konfitury różanej
·         6-7 łyżek cukru pudru ( do smaku)
Sos:
·         1 łyżka melasy trzcinowej
·         1 łyżeczka soku z limonki
·         Pistacje do dekoracji
Do mleka kokosowego wsypujemy oba cukry i miksujemy. Dodajemy tofu i ponownie miksujemy. Kiedy krem będzie gładki dodajemy konfiturę i dokładnie mieszamy lub miksujemy. Przelewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Przed podaniem miksujemy jeszcze raz, by były puszyste. Nakładamy do miseczek i polewamy sosem.    
Smacznego