Składniki na 48 słodzików
· 200 g mąki pszennej
· 25 g mąki kukurydzianej
· 25 g mleka w proszku
· 180 g masła
· 80 g śmietany kremówki
· Tabliczka czekolady deserowej lub groszków czekoladowych
Dodatki:
· Czekoladowe płatki kukurydziane na uszy
· Czekoladowy ryż na oczka
· Czekoladowe groszki na noski
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni. Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i mlekiem w proszku. Masło utrzeć ze śmietaną na wolnych obrotach.(3 Minuty) Dodać utarte masło do mąki i wyrobić ciasto. Nabierać ciasto łyżeczką od herbaty(10 g) Umieszczać w każdym kawałku ciasta ¼ cząstki czekolady i toczyć kulki w dłoni. Ozdabiać pieski przy wykorzystaniu dodatków.(Nie miałam odpowiednich groszków na noski, więc użyłam kakao i zabarwiłam odrobinę ciasta) Wstawić do piekarnika i piec 30 minut .Wyjąć i pozostawić do ostudzenia na kratce. Przechowywać ostudzone w zamkniętym pudełku. Myślę, że jednak nie doczekają całkowitego ostudzenia.