21.10.10

Słodkie szczeniaczki

Składniki na 48 słodzików
·         200 g mąki pszennej
·         25 g mąki kukurydzianej
·         25 g mleka w proszku
·         180 g masła
·         80 g śmietany kremówki
·         Tabliczka czekolady deserowej lub groszków czekoladowych
Dodatki:
·         Czekoladowe płatki kukurydziane na uszy
·         Czekoladowy ryż na oczka
·         Czekoladowe groszki na noski
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni. Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i mlekiem w proszku. Masło utrzeć ze śmietaną na wolnych obrotach.(3 Minuty) Dodać utarte masło do mąki i wyrobić ciasto. Nabierać ciasto łyżeczką od herbaty(10 g) Umieszczać w każdym kawałku ciasta ¼ cząstki czekolady i toczyć kulki w dłoni. Ozdabiać pieski przy wykorzystaniu dodatków.(Nie miałam odpowiednich groszków na noski, więc użyłam kakao i zabarwiłam odrobinę ciasta) Wstawić do piekarnika i piec 30 minut .Wyjąć i pozostawić do ostudzenia na kratce. Przechowywać ostudzone w zamkniętym pudełku. Myślę, że jednak nie doczekają całkowitego ostudzenia.