22.10.10

Buraczany czekoladowiec i złote rogaliki

Czekoladowe ciasto buraczane
Składniki:

  *250 g gorzkiej czekolady
  *3 jajka
  *200 g brązowego cukru
  *100 ml oleju
  *1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  *100 g mąki
  *1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  *1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  *50 g mielonych migdałów
  *250 g surowych buraków startych na drobnych oczkach
Na polewę:
  *100 g gorzkiej czekolady
  *100 g cukru
  *100 g kwaśnej śmietany

Wykonanie ciasta:

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej po czym ostudzić.
Jajka ubić z cukrem i olejem do uzyskania kremowej masy. Następnie delikatnie połączyć masę jajeczną z ekstraktem waniliowym, przesianą mąką, sodą, proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
Ze startych buraków odcisnąć nadmiar soku. Dodać je do ciasta wraz z roztopioną czekoladą i dokładnie wymieszać.
Przełożyć masę do blaszki lub tortownicy (22 cm) z dnem wyłożonym papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 minut do suchego patyczka. Jeżeli ciasto zbytnio się rumieni od góry, można je przykryć folią aluminiową. Upieczone ciasto odstawić na chwilę, po czym wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Zmiksować razem z cukrem i śmietaną. Rozsmarować po wierzchu i brzegach wystudzonego ciasta.

Rogaliki marchewkowe z nadzieniem

Składniki:

  *200 g marchewki startej na drobnych oczkach (może być nieco więcej)
  *kostka masła lub margaryny
  *2 szklanki mąki
  *2-3 łyżki cukru pudru

  Na nadzienie:
    *Gęsta marmolada brzoskwiniowa, morelowa lub dowolna inna byle gęsta (albo przecier z róży)

Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować ciasto podsypując mąką. Ilość mąki może wymagać skorygowania w zależności od soczystości marchewki. Wycinać z ciasta trójkąty, smarować je marmoladą, po czym zwijać w rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Piec 30 minut w 180°C, aż będą chrupiące.

Smacznego