Składniki:
*250 g gorzkiej czekolady
*3 jajka
*200 g brązowego cukru
*100 ml oleju
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*100 g mąki
*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*50 g mielonych migdałów
*250 g surowych buraków startych na drobnych oczkach
*3 jajka
*200 g brązowego cukru
*100 ml oleju
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*100 g mąki
*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*50 g mielonych migdałów
*250 g surowych buraków startych na drobnych oczkach
Na polewę:
*100 g gorzkiej czekolady
*100 g cukru
*100 g kwaśnej śmietany
*100 g gorzkiej czekolady
*100 g cukru
*100 g kwaśnej śmietany
Wykonanie ciasta:
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej po czym ostudzić.
Jajka ubić z cukrem i olejem do uzyskania kremowej masy. Następnie delikatnie połączyć masę jajeczną z ekstraktem waniliowym, przesianą mąką, sodą, proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
Ze startych buraków odcisnąć nadmiar soku. Dodać je do ciasta wraz z roztopioną czekoladą i dokładnie wymieszać.
Przełożyć masę do blaszki lub tortownicy (22 cm) z dnem wyłożonym papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 minut do suchego patyczka. Jeżeli ciasto zbytnio się rumieni od góry, można je przykryć folią aluminiową. Upieczone ciasto odstawić na chwilę, po czym wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Zmiksować razem z cukrem i śmietaną. Rozsmarować po wierzchu i brzegach wystudzonego ciasta.
Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Zmiksować razem z cukrem i śmietaną. Rozsmarować po wierzchu i brzegach wystudzonego ciasta.
Składniki:
*200 g marchewki startej na drobnych oczkach (może być nieco więcej)
*kostka masła lub margaryny
*2 szklanki mąki
*2-3 łyżki cukru pudru
Na nadzienie:
*kostka masła lub margaryny
*2 szklanki mąki
*2-3 łyżki cukru pudru
Na nadzienie:
*Gęsta marmolada brzoskwiniowa, morelowa lub dowolna inna byle gęsta (albo przecier z róży)
Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować ciasto podsypując mąką. Ilość mąki może wymagać skorygowania w zależności od soczystości marchewki. Wycinać z ciasta trójkąty, smarować je marmoladą, po czym zwijać w rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Piec 30 minut w 180°C, aż będą chrupiące.
Smacznego