20.10.10

Ciastka z migdałami i śrutą kakaową

Składniki na ok.25 szt:
·         0,5 szklanki płatków migdałowych
·         1 szklanka mąki
·         2/3 szklanki cukru
·         1/4 łyżeczki soli
·         6 łyżek masła pokrojonego na kawałki
·         2 łyżki lodowatej wody
·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
·         1/ 8 łyżeczki wyciągu z migdałów
·         1/ 4 szklanki śruty kakaowej
Migdały, mąkę, cukier i sól spożywczą mieszamy ze sobą i miksujemy na drobno. Migdały mają przypominać mąkę. Dodajemy masło, miksujemy dotąd by masa przypominała okruchy. Wodę łączymy z ekstraktem z wanilii i wyciągiem z migdałów. Dodajemy do ciasta i krótko miksujemy. Wsypujemy śrutę kakaową i mieszamy tylko tyle, by równo ją rozprowadzić. Nałożyć ciasto na arkusz foli i uformować wałek ciasta. Można podsypać odrobiną mąki. Schłodzić w lodówce min. 2 godziny lub lepiej zostawić ciasto do chłodzenia na noc. Jeżeli bardzo się nam spieszy, to możemy ciasto włożyć do zamrażalnika na ok. 30-40 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Ciasto rozwijamy z folii spożywczej i kroimy ostrym nożem na 0, 7 cm ciasteczka.Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Nie jest to niezbędne, ale możemy specjalnym wałkiem wycisnąc wzór na ciastkach. W zastępstwie sprawdzi się tłuczek do mięsa ( taki sam wzór). Wstawiamy na ok. 13-18 minut do piekarnika ( górna półka) i pieczemy do uzyskania lekko złotego koloru. Studzimy na kratce. Przechowujemy w słoiku.
Smacznego