Składniki:
Spód
· 240 g drobno pokruszonych herbatników
· 1/ 4 szklanki cukru
· 1, 5 łyżeczki cynamonu
· 80-90 g masła
· Ewentualnie naturalny barwnik
Masa sernikowa
· 800 g sera sernikowego
· 4 duże jaja
· 1 szklanka cukru
Masa śmietankowa
· 1 szklanka śmietany
· 3 łyżki cukru
· 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa
· 125 g dżemu malinowego
· 125 g świeżych malin
Pokruszone ciasteczka łączymy z cukrem, cynamonem i masłem. Tortownicę wielkości 20-23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wyklejamy ciastem i wstawiamy do lodówki. Można też najpierw wykleić dno formy a następnie pozostałą masę ciastkową zabarwic naturalnym barwnikiem i dopiero fantazyjnie wykleić boki.
Twaróg miksujemy, wbijając między ubijaniem po jednym jajku. Kiedy jaja będą ubite z serem, stopniowo wsypujemy cukier. Po wymieszaniu masę sernikowa wylewamy na przygotowany spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni C na 1-1, 5 godziny. Czas pieczenia zależy od zastosowanej wielkości formy i wysokości ciasta. Im wyższe ciasto, tym dłuższy czas pieczenia. Sernik będzie upieczony, kiedy środek ciasta się zetnie.
Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Wylewamy na gorące ciasto i pieczemy 10 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia. Studzimy w lodówce min.6 godzin.
Dżem malinowy podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy maliny. Delikatnie mieszamy i smarujemy wierzch sernika. Przechowujemy w lodówce. Przed krojeniem pozostawiamy ciasto na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Smacznego