17.10.10

Chipsy rabarbarowe


Składniki:

  • ·         2 łodygi rabarbaru
  • ·         10o ml wody
  • ·         150 g cukru
  • ·         25 g syropu glukozowego ( może być w proszku)
Rabarbar pokroić po skosie, ostrym nożem na cienkie plastry. Rozpuścić cukier w wodzie. Doprowadzić do wrzenia i pozwolić mu się gotować na średnim ogniu 10 minut. Dodać syrop glukozowy, zamieszać i zestawić z ognia. Rabarbar namoczyć i pozostawić w syropie na 20-30 minut. Można dłużej. Wyjąć odsączyć i układać na blasze wyłożonej matą silikonową. Piekarnik rozgrzać do 80-90 stopni i suszyć płatki rabarbarowe 3-5 godzin, lub do momentu, aż staną się kruche.
Doskonałe do lodów, deserów i jako słodka przekąska.
Syrop cukrowy z moczenia rabarbaru, przelewamy do buteleczki i przechowujemy w ciemnym miejscu. Zabarwienie ma różowe i możemy nim aromatyzować ciasta i desery.