Składniki :
- 650g mąki Manitoba
- 400g pure z dyni
- 10g suchych drożdży (ja na pol porcji dalam 1 lyżeczkę)
- 60g rozpuszczonego masła
- 150ml ciepłego mleka
- 100g cukru
- szczypta soli
- laska wanilii, ekstrakt lub cukier waniliowy
- rodzynki
- 50g marmolady morelowej (pomięłam)
- 400g pure z dyni
- 10g suchych drożdży (ja na pol porcji dalam 1 lyżeczkę)
- 60g rozpuszczonego masła
- 150ml ciepłego mleka
- 100g cukru
- szczypta soli
- laska wanilii, ekstrakt lub cukier waniliowy
- rodzynki
- 50g marmolady morelowej (pomięłam)
Do miski wkładamy wszystkie mokre skladniki (bez dżemu), na to suche i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ja wyrobiłam w maszynie do chleba. Zostawiamy do wyrosniecia na 60-120 minut. Nastepnie formujemy 20 malych kulek i układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach okolo 1/2 cm. Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Po tym czasie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C)na okolo 20 minut. Zaraz po wyjęciu z pieca smarujemy wierzch rozpuszczoną z odrobiną wody marmoladą morelową.
Smacznego