Składniki na 16 szt.:
· 8 suszonych śliwek
· 1 szklanka brandy
· 175 g gotowej masy marcepanowej
· Odrobina cukru pudru
· 200 g gorzkiej czekolady
· 40 g mlecznej czekolady
Śliwki namoczyć w brandy na 12 godzin. Zagnieść marcepan z odrobiną cukru pudru i uformować podłużna kiełbaskę. Podzielić na 16 porcji. Każdą cześć rozpłaszczać na placuszek i wkładać po 0, 5 odsączonej śliwki. Dokładnie zlepić, formując zgrabne jajeczka.
Gorzką czekoladę rozpuścić na parze. Marcepanowe śliweczki zanurzamy w ciemnej czekoladzie i pozostawiamy na kratce do zastygnięcia. Rozpuszczamy jasną czekoladę. Rozpuszczoną wlewamy do papierowego rożka lub małej torebki i po odcięciu końcówki fantazyjnie zdobimy. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Smacznego