Składniki na 8 porcji:
· 130 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
· 130 g jasnego brązowego cukru
· 1 mała papryczka chili
· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
· 65 g masła
· 70 g orzechów laskowych ( mogą być włoskie lub macadamia)
· 4 jaja
· Bułka tarta do formy
· Starta skórka z pomarańczy do posypania ciasta
Orzechy drobno zmielić ( drobna kaszka). Chili kroimy wzdłuż, wyjmujemy pestki i drobno siekamy. Łączymy chili z masłem. Połowę porcji cukru rozpuszczamy w rondlu o grubym dnie i odstawiamy syrop do przestudzenia. Czekoladę siekamy na kawałki i rozpuszczamy na parze. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy syrop cukrowy i masło. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Wlewamy ekstrakt z wanilii i masę przekładamy do małej miski miksera. Wbijamy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąkę orzechową i ponownie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem. Do masy, najpierw dodajemy 1/ 3 ilości ubitego białka, dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy resztę białka i delikatnie łączymy z masą. Tak przygotowane ciasto wylewamy do żaroodpornej formy ( np. 14x22 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej tarta bułką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C, na 40-45 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia. Posypujemy kakao, cukrem pudrem i startą skórką z pomarańczy.
Smacznego