5.10.10

Babeczki rabarbarowo-malinowe

Składniki na 6 porcji

Ciasto:
  • ·         75 g masła
  • ·         50 g cukru
  • ·         1 małe jajko
  • ·         150 g mąki pszennej( typ-450)
  • ·         50 g maki żytniej(typ-750)
  • ·         0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia


Nadzienie:
  • ·         260 g obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru
  • ·         100 g mrożonej lub świeżej maliny
  • ·         100 g jasnego brązowego cukru
  • ·         25 ml wody
  • ·         3-3, 5 łyzki maki ziemniaczanej


Wykonanie

Masło utrzeć z cukrem i jajem na puszysty krem. Dodać do kremu maślanego przesiane mąki z proszkiem do pieczeni i zagnieść ciasto. Schłodzić w zamrażalniku ok.30-40 minut.
Przygotować nadzienie. Maliny rozmrozić i przetrzeć przez sito, by pozbyć się twardych nasionek. Wszystkie składniki oprócz mąki ziemniaczanej przełożyć do rondla i podgrzewać, aż rabarbar puści sok i zmięknie. Można masę zmiksować, ale nie jest to niezbędne. Dodawać stopniowo mąkę i podgrzewać aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia i wstawić do większego naczynia wypełnionego zimna wodą, by przerwać proces gotowania.
Ciasto wyjąc i podzielić na 6 części. Rozpłaszczyć każdy kawałek palcami na placuszek i wyłożyć nim foremkę na mufinki. Ciasto powinno wystawać lekko ponad krawędź foremki. Wypełnić miseczki z ciasta masą rabarbarowo malinową, zawijając brzegi ciasta do środka. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na 15-20 minut.( Najniższy poziom) Wyjąc na kratkę, ostudzić i posypać cukrem pudrem. 
Podawać np. z lodami.

Smacznego