Składniki na 6 porcji
Ciasto:
- · 75 g masła
- · 50 g cukru
- · 1 małe jajko
- · 150 g mąki pszennej( typ-450)
- · 50 g maki żytniej(typ-750)
- · 0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- · 260 g obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru
- · 100 g mrożonej lub świeżej maliny
- · 100 g jasnego brązowego cukru
- · 25 ml wody
- · 3-3, 5 łyzki maki ziemniaczanej
Wykonanie
Masło utrzeć z cukrem i jajem na puszysty krem. Dodać do kremu maślanego przesiane mąki z proszkiem do pieczeni i zagnieść ciasto. Schłodzić w zamrażalniku ok.30-40 minut.
Przygotować nadzienie. Maliny rozmrozić i przetrzeć przez sito, by pozbyć się twardych nasionek. Wszystkie składniki oprócz mąki ziemniaczanej przełożyć do rondla i podgrzewać, aż rabarbar puści sok i zmięknie. Można masę zmiksować, ale nie jest to niezbędne. Dodawać stopniowo mąkę i podgrzewać aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia i wstawić do większego naczynia wypełnionego zimna wodą, by przerwać proces gotowania.
Ciasto wyjąc i podzielić na 6 części. Rozpłaszczyć każdy kawałek palcami na placuszek i wyłożyć nim foremkę na mufinki. Ciasto powinno wystawać lekko ponad krawędź foremki. Wypełnić miseczki z ciasta masą rabarbarowo malinową, zawijając brzegi ciasta do środka. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na 15-20 minut.( Najniższy poziom) Wyjąc na kratkę, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Podawać np. z lodami.
Smacznego