Składniki na dużą formę
· Ok. 350 g gotowego ciasta francuskiego
· 0, 5 kg jabłek
· 0, 5 kg cebuli
· Torebka suszonej szałwii ( 1, 75 g)
· 3 łyżki masła
· Sól, pieprz do smaku
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C. Formę z karbowanym brzegiem lub dużą tortownicę wyłożyć ciastem w taki sposób, aby ciasto lekko zwisało z formy. Wstawić do lodówki wraz z pozostałym ciastem.
Cebule obrać i pokroić w cienkie krążki. Jabłka pozbawić skórki i gniazda nasiennego. Pokroić w plastry.
Jabłka i cebulę układać naprzemiennie warstwami w przygotowanej formie, przesypując każdą warstwę solą, pieprzem i szałwią.
Zawinąć brzegi ciasta do środka i posmarować wodą. Posypać masłem w płatkach i przykryć krążkiem ciasta, mocno go dociskając. Po środku zrobić mały otwór i pozostałym ciastem ozdobić wierzch ciasta.
Wstawić do pieca na ok. 1 godzinę. Po upieczeniu lekko przestudzić i podzielić na porcje.
Całe ciasto to ok.1600 kcal