6 porcji po 200 ml
Składniki:
· 55 g masła
· 1 bardzo duże jabłko (albo 2 średnie)
· 60 g drobnego cukru ( 1/ 4 szklanki)
· 0, 5 szklanki mąki
· 1 1/ 4 szklanki mleka
· 110 g grubo pokrojonej czekolady
· 4 żółtka
· 4 białka
· Cynamon lub inna ulubiona przyprawa
W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy masło i wsypujemy pokrojone w kostkę jabłko. Smażymy ok. 1 minuty. Wsypujemy cukier i dusimy do czasu rozpuszczenia się cukru. Zestawiamy z ognia i wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy. Powolutku wlewamy mleko, nie przerywając mieszania., aż powstanie masa przypominająca beszamel. Ponownie wstawiamy na gorący palnik i stale mieszając podgrzewamy aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy czekoladę. Studzimy ok. 10 minut.
Foremki smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Ubijamy białko na sztywna pianę. Roztrzepujemy żółtka i dodajemy je do ostudzonej masy. Kiedy żółtko połączy się z masą czekoladową dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy do foremek( u mnie 4 po 200 ml i 4 po 100 ml), które ustawiamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 minut. Upieczone suflety powinny być dobrze wyrośnięte i ścięte w środku.
Podajemy na ciepło z dodatkową porcją duszonego jabłka w maśle.
Smacznego