3.9.10

Słodki wąż

Składniki:

Ciasto

• 300 g maki pszennej

• 2 łyżki oleju

• 1 jajko

• 125 ml wody

• Szczypta soli

Nadzienie

• 2 świeże figi

• 200 g suszonej moreli

• 200 g suszonych daktyli

• 70 g rodzynek

• 50 g kandyzowanych wiśni lub ze słoika

• 30 g posiekanych orzechów włoskich

• 3-4 winne czerwone jabłka

• 2 łyżki rumu

• 0, 5 łyżeczki cynamonu

• Sok z jednej cytryny

Dodatkowo

• 30 g rozpuszczonego masła

• Żółtko+ 2 łyżki mleka

• 2 rodzynki i kawałek skórki z jabłka

• Cukier puder do posypywania ciasta



Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, robimy w środku wgłębienie, wbijamy jajko i wlewamy wodę oraz olej. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 1 godzinę.

Świeże owoce myjemy. Figi kroimy na mniejsze kawałki, daktyle kroimy na połówki i ewentualnie wyjmujemy pestki (o ile kupimy owoce z pestkami) Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wiśnie kroimy na połówki, morele w paski. Wszystkie owoce przekładamy do miski i dodajemy cynamon, orzechy, rodzynki. Wlewamy sok z cytryny, rum i dokładnie mieszamy.

Ciasto wałkujemy możliwie jak najcieniej, pamiętając o podsypywaniu go mąką.Przekładamy na omączona serwetę.Obie ręce wsuwamy wierzchem dłoni pod płat ciasta( po środku) i delikatnie rozciągamy ciasto we wszystkich kierunkach aż stanie się cieniutkie.

Masło roztapiamy i smarujemy delikatnie nim płat ciasta. Rozkładamy równomiernie owoce, zostawiając 2 cm wolne brzegi. Lekko podnosząc serwetę rolujemy ciasto. Zaciskamy końce ciasta i podwijamy pod spód. Układamy delikatnie ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując węża.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Roztrzepujemy żółtko jaja z mlekiem i smarujemy węża. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do przestudzenia. Letnie lub zimne przekładamy na talerz. Posypujemy cukrem pudrem, z rodzynek robimy oczka a ze skórki jabłka języczek.

Uwagi:

Po uformowaniu węża na blasze dobrze jest nałożyć na ciasto ruchomą obręcz (tortownicy) by lepiej zachował się kształt węża.

Smacznego :)