Składniki:
Ciasto
• 300 g maki pszennej
• 2 łyżki oleju
• 1 jajko
• 125 ml wody
• Szczypta soli
Nadzienie
• 2 świeże figi
• 200 g suszonej moreli
• 200 g suszonych daktyli
• 70 g rodzynek
• 50 g kandyzowanych wiśni lub ze słoika
• 30 g posiekanych orzechów włoskich
• 3-4 winne czerwone jabłka
• 2 łyżki rumu
• 0, 5 łyżeczki cynamonu
• Sok z jednej cytryny
Dodatkowo
• 30 g rozpuszczonego masła
• Żółtko+ 2 łyżki mleka
• 2 rodzynki i kawałek skórki z jabłka
• Cukier puder do posypywania ciasta
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, robimy w środku wgłębienie, wbijamy jajko i wlewamy wodę oraz olej. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 1 godzinę.
Świeże owoce myjemy. Figi kroimy na mniejsze kawałki, daktyle kroimy na połówki i ewentualnie wyjmujemy pestki (o ile kupimy owoce z pestkami) Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wiśnie kroimy na połówki, morele w paski. Wszystkie owoce przekładamy do miski i dodajemy cynamon, orzechy, rodzynki. Wlewamy sok z cytryny, rum i dokładnie mieszamy.
Ciasto wałkujemy możliwie jak najcieniej, pamiętając o podsypywaniu go mąką.Przekładamy na omączona serwetę.Obie ręce wsuwamy wierzchem dłoni pod płat ciasta( po środku) i delikatnie rozciągamy ciasto we wszystkich kierunkach aż stanie się cieniutkie.
Masło roztapiamy i smarujemy delikatnie nim płat ciasta. Rozkładamy równomiernie owoce, zostawiając 2 cm wolne brzegi. Lekko podnosząc serwetę rolujemy ciasto. Zaciskamy końce ciasta i podwijamy pod spód. Układamy delikatnie ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując węża.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Roztrzepujemy żółtko jaja z mlekiem i smarujemy węża. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do przestudzenia. Letnie lub zimne przekładamy na talerz. Posypujemy cukrem pudrem, z rodzynek robimy oczka a ze skórki jabłka języczek.
Uwagi:
Po uformowaniu węża na blasze dobrze jest nałożyć na ciasto ruchomą obręcz (tortownicy) by lepiej zachował się kształt węża.
Smacznego :)