2.9.10

Kokosowe kuleczki

Składniki:


• 1 kubek cukru ( 225 ml)


• 1/ 2 kubka mleka kokosowego


• 1 1/ 2 kubka wiórków kokosowych


• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


• 30 g masła


• Tabliczka czekolady na polewę

Do garnuszka o grubym dnie wlewamy mleko i wsypujemy cukier. Podgrzewając rozpuszczamy cukier, doprowadzając do lekkiego zgęstnienia syropu. Kiedy syrop zacznie się burzyć, natychmiast zdejmujemy i mieszając uspokajamy płyn. Wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Kiedy masa zgęstnieje, rozdrabniamy masę miksując całość „żyrafą”. Z lekko ostudzonej masy rolujemy kulki, pomagając sobie łyżką do melonów i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wstawiamy kokosowe kuleczki na 10-12 minut. Nie mogą się zrumienić. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W kuleczki wbijamy wykałaczki. Oblewamy polewą i poruszając kulistym ruchem patyczek z nabitą kuleczką pozbywamy się nadmiaru czekolady. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej gładką powierzchnię kuleczek, to po zastygnięciu pierwszej warstwy, polewamy drugą warstwą. Odstawiamy do zastygnięcia wbijając patyczki w gruby styropian.

Układamy w papierowych kubeczkach i przenosimy do pudełka.

Smacznego