8.9.10

Koronkowe pączki

Składniki na 14 ciastek :


• 2 jajka


• 2 łyżki cukru


• 1 łyżeczka soli


• 200 ml mleka


• 400 ml mąki


• 0, 5 łyżeczki ekstraktu waniliowego


• Olej kokosowy do smażenia


• Cukier puder do posypania

Jaja wbijamy do miseczki, dodajemy cukier i łączymy je za pomocą rózgi (Nie ubijamy!). Dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy pozbywając się grudek. Gdyby masa była zbyt ścisła, to dodajemy 1-2 łyżki mleka lub małe jajko a gdyby zbyt gęsta, to 1-2 łyżki mąki.. Konsystencja ciasta powinna przypominać bardzo gęstą śmietanę. Masę odstawiamy na 15-20 minut i przekładamy do worka cukierniczego lub plastikowej butelki zakończonej stożkiem.

Tłuszcz rozgrzewamy w rondelku lub frytkownicy do temperatury 180 stopni C. Wstawiamy do środka puszkę i wyciskamy nieprzerwanym strumieniem do niej wstęgi ciasta. Ciasto w kontakcie z gorącym tłuszczem od razu pęcznieje i się obraca. Kiedy zacznie się rumienić łapiemy puszkę szczypcami i zdecydowanym ruchem wytrząsamy z niej zawartość. Puszkę odstawiamy na talerzyk a ciastko obracamy patyczkiem na drugą stronę, aby mogło się równomiernie zrumienić. Wyjmujemy na papierową serwetę i delikatnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Po usmażeniu wszystkich ciastek posypujemy je cukrem pudrem i podajemy.

Smacznego :)