10.9.10

Sferyczny kawior jabłkowy

Składniki:

• 250 g soku ze świeżego jabłka



• 1 gramy alginy


• 250 g wody


• 1 gram chlorku wapnia


• Dodatkowo: 1-2 szklanki wody, strzykawka, sitko

Mieszamy 1/3 soku z alginą, dolewamy pozostały sok( można dodać szczyptę kwasku cytrynowego) i odstawiamy.

Do wody dodajemy chlorek wapnia i przygotowujemy jeszcze jedno naczynie z wodą. Do strzykawki nabieramy zagęszczony sok i kropelka po kropelce dodajemy do wody wymieszanej z wapniem. Najlepsze będzie takie naczynie, do którego będzie pasowało sitko i to do niego wkraplamy sok. To znacznie ułatwi nam przekładanie kawioru z naczynia do naczynia. Po 60 sekundach wyjmujemy kuleczki i umieszczamy w zwykłej wodzie. Odcedzamy na sitku. Warto jeszcze raz przepłukać wodą jabłkowy kawior.

Owocowe kulki są z wierzchu twarde a w środku miękkie i pękają w ustach.