10.9.10

Sernik Amaro z owocami i kawiorem sferycznym

Składniki : ( 2 blaszki o średnicy 22-24 cm)


• 1000 g sera trzykrotnie mielonego


• 450 g cukru


• 100 g miękkiego masła


• 40 g mąki pszennej


• 8 całych jaj, 4 białka

• 100 g borówek lub innych owoców




Rozpuszczamy masło. Dno i boki formy wykładamy papierem do pieczenia, formując komin z papieru wyższy o 3-4 cm od obręczy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ponownie ubijamy. Masa powinna być gładka i lśniąca.

W drugiej misce ucieramy ser z całymi jajkami, dodajemy rozpuszczone masło, mąkę i ponownie dokładnie mieszamy.

Łączymy delikatnie masę bezowa z ciastem serowym. Przelewamy do formy, posypujemy po wierzchu owocami ( zrezygnowałam) i wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C.( Korzystałam z systemu nawiewu gorącego powietrza) Pieczemy około 2 godzin.( Piekłam 1 godz. 45 minut, przykrywając ciasto papierem do pieczenia po 80 minutach) Upieczone ciasto pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Podczas pieczenia ciasto bardzo wyrasta, by przy studzeniu opaść. Może lekko popękać.

Podajemy z sezonowymi owocami, kisielem, galaretką lub sferycznym kawiorem z soków owocowych.

Smacznego :)