• 1000 g sera trzykrotnie mielonego
• 450 g cukru
• 100 g miękkiego masła
• 40 g mąki pszennej
• 8 całych jaj, 4 białka
• 100 g borówek lub innych owoców
Rozpuszczamy masło. Dno i boki formy wykładamy papierem do pieczenia, formując komin z papieru wyższy o 3-4 cm od obręczy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ponownie ubijamy. Masa powinna być gładka i lśniąca.
W drugiej misce ucieramy ser z całymi jajkami, dodajemy rozpuszczone masło, mąkę i ponownie dokładnie mieszamy.
Łączymy delikatnie masę bezowa z ciastem serowym. Przelewamy do formy, posypujemy po wierzchu owocami ( zrezygnowałam) i wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C.( Korzystałam z systemu nawiewu gorącego powietrza) Pieczemy około 2 godzin.( Piekłam 1 godz. 45 minut, przykrywając ciasto papierem do pieczenia po 80 minutach) Upieczone ciasto pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Podczas pieczenia ciasto bardzo wyrasta, by przy studzeniu opaść. Może lekko popękać.
Podajemy z sezonowymi owocami, kisielem, galaretką lub sferycznym kawiorem z soków owocowych.
Smacznego :)