31.8.10

Galaretka porzeczkowa

Składniki na 4-6 porcji:


Galaretka

• 150 g oczyszczonych owoców z czerwonej porzeczki


• 150 ml wody


• Sok z 1/ 2 cytryny


• 60 g brązowego cukru lub ilość według uznania


• 4 płaskie łyżeczki żelatyny ( nie do gotowania)

Dodatkowo

• 100 g owoców z czerwonej porzeczki + trochę do ozdoby


• 200 g naturalnego serka homogenizowanego


• 100 g gęstego jogurtu

Owoce czerwonej porzeczki opłukać, osuszyć i oderwać z gałązek. Do niewielkiego rondelka wsypać owoce, wlać wodę i sok z cytryny. Dodać cukier i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody lub soku z czarnej porzeczki i odstawić do napęcznienia. Kompot przelać przez sito, oddzielając płyn od owoców. Wlać kompot z powrotem do garnka i rozpuścić w nim napęczniałą żelatynę. Oczyszczone świeże owoce porzeczki rozdzielamy do naczynek i zalewamy galaretką.

Serek łączymy z jogurtem i roztrzepujemy widelcem nadając masie puszystość. Nakładamy jogurtowy serek na tężejącą galaretkę, ozdabiamy koralikami z owoców i schładzamy w lodówce około 2 godzin.

Smacznego :)

Uwagi:

Smak galaretki można urozmaicić gotując kompot z małą laską cynamonu a do serka dodając wanilię. Owoce, które zostają z kompotu użytego do galaretki przecieramy przez sitko, pozbywając się niesmacznych pestek. Otrzymany mus przechowujemy w lodówce wykorzystując go, jako smaczny dodatek do deserowych jogurtów podawanych z biszkoptem.