Składniki ciasta
• 250 g mąki pszennej
• 3 g suszonych drożdży
• 0, 5 łyżeczki soli
• 2 +0, 5 łyżki cukru
• 3 łyżki mleka
• 2 duże jajka
• 25 g masła
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
Zagnieść ciasto (mikserem lub w automacie do chleba) i pozostawić do wyrastania aż do podwojenia objętości (ok. 1-1, 5 godz. w tem. 27 Stopni C). Przygotować dżem z dyni.
Dżem z dyni-masełko
Składniki:
• 380 g dyni
• 90 g cukru
• 9 g solonego masła
• 15 g żółtka
• Szczypta gałki muszkatołowej lub innych przypraw korzennych
Po włożeniu dyni do mikrofalówki na 4 min-600W, łatwiej będzie nam zdjąć twardą skórę. Dynię zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Włożyć do naczynia dynię, masło, żółtko i wsypać cukier. Wymieszać i podgrzewać w mikrofali 4 minuty. Zmiksować.
Podsypać ciasto 1-2 łyżkami mąki i wyjąć na blat. Podzielić na 8 kawałków( po ok. 60 g), które rozpłaszczamy na placki i wypełniamy 40 g porcją przygotowanego dżemu-masełka. Sklejamy dokładnie krawędzie i formujemy bułeczki. W każdej bułeczce robimy pośrodku mocne wgłębienie odciskając denko kieliszka lub korek od szampana i nacinamy krawędzie na długość 1 -1, 5 cm. Robimy 6 nacięć. Pozostawiamy bułeczki ułożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na 50 minut.( Ciastu dobrze robi wyrastanie w 36 stopniach C w piekarniku, lecz trzeba przykryć je pergaminem, inaczej wysuszy się nam wierzch bułeczek.)
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Bułeczki posmarować wodą, mlekiem lub żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wsypać w zagłębienia ziarno dyni. Piec 12 minut.