13.8.10

Rożki babci Rozalii

Składniki na 96 szt.:


*100 ml letniego mleka


*5 dag drożdży


*5 łyżek cukru


*30 dag mąki


*3 żółtka


*15 dag masła


*konfitura z róży lub dobre powidła (na nadzienie)


*cukier kryształ (do obtaczania rogalików)

Mleko, drożdże, cukier wymieszać i zostawić na kilkanaście minut żeby drożdże podrosły. Następnie rozrost wymieszać z żółtkami i wlać do mąki wymieszanej z masłem, (jeśli żółtka są duże, a masło miękkie ciasto potrzebuje dodatkowych 50g maki), zagnieść ciasto i włożyć do głębokiego naczynia z bardzo zimną wodą i czekać aż wypłynie (jak nie wypłynie to wyjąć po około 20 minutach - zwykle ciasto wypływa, ale czasem nie chce:) Ciasto wyjąć z wody, wyłożyć na omączoną stolnice i podzielić na 8 części. Wałkować okrągłe placki o 2-3 mm grubości, ciąć na trójkąty (każdy krążek na 12 trójkątów). Na szerszym końcu każdego trójkąta położyć pół łyżeczki nadzienia, zwinąć, szczelnie ścisnąć rogi i piec na złoto w temp. 175st.C. Po upieczeniu, jeszcze cieple, maczać górną cześć w białku a następnie w cukrze krysztale.

Smacznego