Składniki
Ciasto:
· 6 żółtek
· 1/ 4 szklanki drobnego cukru
· 1 3/ 4 szklanki maki pszennej
· Szczypta soli
· 4 łyżki koniaku
Słodka pianka:
· 2 białka
· 2 łyżki cukru pudru
Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą, gęstą masę. Powoli porcjami dosypujemy mąkę, wlewając koniak. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić ciasto na porcje, formując z każdej części wałek o średnicy 0, 5 cm. Pociąć na 8 centymetrowe odcinki i zlepiać małe obrączki. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wstawić ciasteczka na około 20 minut, aż się zezłocą. Białko ubić z cukrem pudrem. Smarować pianką upieczone ciasteczka i zapiec jeszcze przez 3 minuty. Przełożyć na kratkę kuchenną i wystudzić.
Smacznego :)