17.8.10

Ciasteczka meksykańskie -Puchas


Składniki
Ciasto:
·         6 żółtek
·         1/ 4 szklanki drobnego cukru
·         1 3/ 4 szklanki maki pszennej
·         Szczypta soli
·         4 łyżki koniaku
Słodka pianka:
·         2 białka
·         2 łyżki cukru pudru
Żółtka z cukrem ubijamy na puszystą, gęstą masę. Powoli porcjami dosypujemy mąkę, wlewając koniak. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić ciasto na porcje,  formując z każdej części wałek o średnicy 0, 5 cm. Pociąć na 8 centymetrowe odcinki i zlepiać małe obrączki. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wstawić ciasteczka na około 20 minut, aż się zezłocą. Białko ubić z cukrem pudrem. Smarować pianką upieczone ciasteczka i zapiec jeszcze przez 3 minuty.  Przełożyć na kratkę kuchenną i wystudzić.
Smacznego :)