19.8.10

Pastyle z jabłek

Pastiła jabłkowa- podstawowa

Składniki na 1 płat:

1 kg przecieru z jabłek
• 100 g cukru
• Cukier do obsypania marmolady

Jabłka myjemy, układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni C. na około 20 minut. Lekko studzimy, zdejmujemy skórkę i po pozbyciu się gniazd nasiennych miksujemy na gładkie puree. Przekładamy do rondelka, podgrzewamy, dodajemy cukier i mieszając redukujemy ilość przecieru o połowę. Formę ( najlepiej z wyjmowanym dnem) wykładamy pergaminem z wystającym po bokach papierowym kołnierzem. Wylewamy zagęszczony przecier na wys. 1-1, 5 cm, wyrównujemy wierzch zwilżoną łopatką, posypujemy cienką warstewką cukru i wstawiamy na minimum 16 godzin do pieca.( 50 st.C-2 godz, następnie podnosimy temperaturę do 80-100 st.C) W połowie czasu suszenia, przewracamy podsuszony plaster na drugą stronę, zdejmujemy delikatnie papier, posypujemy cukrem i dosuszamy. W wystudzonych płatach wykrajamy foremką fantazyjne kształty lub smarujemy płat przecierem, nakładamy kolejną warstwę wysuszonej marmolady, czynność powtarzamy i wkładamy ponownie do pieca na dosuszanie. Taka grubą warstwę kroimy w kostkę i obtaczamy w cukrze.

Inne przykłady smakowe:

Pastiła królewska
1kg jabłek (przecier)
100 g orzechów ziemnych, włoskich, laskowych (oczyszczonych i lekko podprażonych) lub migdałów
100 g cukru

Pastiła oszczędnej gospodyni
0, 5 kg jabłek (przecier)
0, 5 kg marchwi
100- 500 g cukru

Czarna pastiła
0, 5 kg jabłek(przecier)
0, 5 kg jagód(przecier)
100-200 g cukru

Smacznego:)