9.8.10

Mufinkowe ciasto z jabłkami ze słoika

Składniki :


• 380 g mąki


• 10 g proszku do pieczenia ( 2 łyżki)


• 2 łyżeczki cynamonu


• 1 łyżeczka gałki muszkatołowej


• Szczypta soli


• 3 łyżki brązowego cukru


• 5 łyżek miodu


• 160 g masła


• 2 jajka (L, XL)


• 170 ml mleka


• 2- 3 jabłka obrane i pokrojone w kostkę


• Dodatkowo tłuszcz i tarta bułka do formy

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wyparzone słoje smarujemy tłuszczem i obsypujemy tarta bułką. Masło rozpuszczamy z miodem, stale mieszając aż masa stanie się gładka i odstawiamy ją do ostudzenia. Mąkę, sól, proszek do pieczenia, przyprawy przesiewamy do sporej miski i, robiąc po środku wgłębienie. Mleko mieszamy z jajami, wlewamy do dołka, dodajemy masę maślaną i pokrojone jabłka. Szybko mieszamy by składniki się połączyły, zachowując grudkowatość ciasta. Łyżką nakładamy ciasto do słoików ( trochę więcej niż połowa wysokości) lub do foremek muffinkowych, wypełniając każdy otwór do 3/ 4 objętości. Wycieramy brzegi słoików z tłuszczu i ciasta ( najlepiej alkoholem) i wstawiamy do pieca obniżając temperaturę do 190 stopni. Piec od 25 minut ( małe babeczki) do 40 minut (słoiki) sprawdzając upieczenie patyczkiem ( Musi być suchy). Wyparzone, dodatkowo przetarte alkoholem przykrywki nakładać na gorące słoiki( jeszcze w piekarniku, więc zachowujmy szczególną ostrożność) i zakręcać.

Wyjąc i odstawić na ściereczkę do ostudzenia. Po chwili usłyszymy głośne puk i to będzie znak że słoik jest szczelnie zamknięty. Gdyby tak się nie stało, to ciasto z nieszczelnego słoika studzimy bez przykrywki i spożywamy w pierwszej kolejności.

Ciasto pieczone w formie mufinkowej zostawiamy na 10 minut w formie a później delikatnie wyjmujemy i dostudzamy na kratce kuchennej.

Podajemy posypane cukrem wymieszanym z cynamonem lub z sosem waniliowym.

Smacznego