• 500 ml soku z jabłek ( świeżo wyciśniętego)
• 500 ml różowego wina
• 200 g główek koniczyny łąkowej
• 50 ml. Soku z cytryny
• 350 g cukru żelującego 3:1
Do rondelka wlewamy sok z jabłek i wino. Podgrzewamy do 60 st. C, dodajemy kwiaty i odstawiamy do ostudzenia. Przenosimy do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia przelewamy przez sito, wyciskamy cały płyn z kwiatków i jeszcze raz przecedzamy przez szmatkę. Sok z koniczyny mieszamy z sokiem cytrynowym. Dodajemy cukier, doprowadzając płyn do wrzenia. Gotujemy 3 minuty, nie przerywając mieszania. Wypełniamy galaretką ( postać płynna) 4 średniej wielkości słoiki, zakręcamy i stawiamy na denkach na 10 minut.
Przechowujemy w chłodnym miejscu 3-6 mc.