27.8.10

Ciasto z cukinii

Składniki

Ciasto:

200 g miękkiego masła + do wysmarowania form


• 200 g złocistego cukru pudru ( cukier trzcinowy)


• 300 g startej cukinii na wiórki ( 2 cukinie)


• 3 jajka


• 3 cytryny ( u mnie - pomarańcza)


• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


• 1 łyżeczka maku + 1 łyżeczka do dekoracji


• 100 g mąki pszennej


• 100 g mąki pszennej razowej


• 1 łyżeczka proszku do pieczenia


• ¼ łyżeczki soli


• 2 łyżeczki cukru do formy

Krem serowy

• 50 g masła


• 60 g cukru pudru


• 200 g pełnotłustego białego sera


• 2 łyżki soku z cytryny ( u mnie- z pomarańczy)

Lukier

• 25 g cukru pudru


• 1 łyżka soku z cytryny ( u mnie - likier pomarańczowy)

Wykonanie:

Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na drobnych oczkach tarki na wiórki. Odstawiamy na 20 minut by zmiękła. Następnie przekładamy wiórki do ściereczki i wyciskamy sok. Proponuję startą cukinię posypać solą a po 20 minutach odlać sok i przepłukać zimna wodą , wypłukując sól i dopiero odcisnąć w ściereczce.

Dwie tortownice smarujemy masłem i obsypujemy łyżeczką cukru.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

Do miski miksera wkładamy miękkie masło, wbijamy jaja, wsypujemy cukier puder, mak, skórkę z cytryny oraz dodajemy odciśniętą cukinię i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy.

Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, solą i dodajemy stopniowo do miksowanej masy. Gdyby masa była bardzo gęsta to dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny (pomarańczy).

Gładkie ciasto rozlewamy do dwóch tortownic( u mnie 18) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 25 – 40 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości posiadanych form. Im mniejsza forma a wyższe ciasto, tym dłuższy czas pieczenia. Upieczone ciasto powinno być sprężyste, wilgotne i lekko brązowe na bokach. Po upieczeniu zostawiamy w formie na 15 minut a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.

Tak przygotowane ciasto możemy zamrozić na okres 1 mc.

Przygotowujemy lukier mieszając 25 g cukru pudru z 1 łyżką soku z cytryny.

Przygotowujemy krem serowy miksując na gładką masę masło, cukier, sok z cytryny(pomarańczy) i ser.

Zupełnie ostudzone blaty ciasta smarujemy lukrem a następnie masa serową ( przeznaczając na każdy blat po 1/ 2 porcji lukru i masy), tworząc zgrabny torcik.

Wierzch posypujemy 1 łyżeczką maku i ozdabiamy skórką z cytryny lub chipsami z cukinii.

Smacznego:)