Ciasto:
• 200 g miękkiego masła + do wysmarowania form
• 200 g złocistego cukru pudru ( cukier trzcinowy)
• 300 g startej cukinii na wiórki ( 2 cukinie)
• 3 jajka
• 3 cytryny ( u mnie - pomarańcza)
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 1 łyżeczka maku + 1 łyżeczka do dekoracji
• 100 g mąki pszennej
• 100 g mąki pszennej razowej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ¼ łyżeczki soli
• 2 łyżeczki cukru do formy
Krem serowy
• 50 g masła
• 60 g cukru pudru
• 200 g pełnotłustego białego sera
• 2 łyżki soku z cytryny ( u mnie- z pomarańczy)
Lukier
• 25 g cukru pudru
• 1 łyżka soku z cytryny ( u mnie - likier pomarańczowy)
Wykonanie:
Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na drobnych oczkach tarki na wiórki. Odstawiamy na 20 minut by zmiękła. Następnie przekładamy wiórki do ściereczki i wyciskamy sok. Proponuję startą cukinię posypać solą a po 20 minutach odlać sok i przepłukać zimna wodą , wypłukując sól i dopiero odcisnąć w ściereczce.
Dwie tortownice smarujemy masłem i obsypujemy łyżeczką cukru.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Do miski miksera wkładamy miękkie masło, wbijamy jaja, wsypujemy cukier puder, mak, skórkę z cytryny oraz dodajemy odciśniętą cukinię i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy.
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, solą i dodajemy stopniowo do miksowanej masy. Gdyby masa była bardzo gęsta to dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny (pomarańczy).
Gładkie ciasto rozlewamy do dwóch tortownic( u mnie 18) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 25 – 40 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości posiadanych form. Im mniejsza forma a wyższe ciasto, tym dłuższy czas pieczenia. Upieczone ciasto powinno być sprężyste, wilgotne i lekko brązowe na bokach. Po upieczeniu zostawiamy w formie na 15 minut a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Tak przygotowane ciasto możemy zamrozić na okres 1 mc.
Przygotowujemy lukier mieszając 25 g cukru pudru z 1 łyżką soku z cytryny.
Przygotowujemy krem serowy miksując na gładką masę masło, cukier, sok z cytryny(pomarańczy) i ser.
Zupełnie ostudzone blaty ciasta smarujemy lukrem a następnie masa serową ( przeznaczając na każdy blat po 1/ 2 porcji lukru i masy), tworząc zgrabny torcik.
Wierzch posypujemy 1 łyżeczką maku i ozdabiamy skórką z cytryny lub chipsami z cukinii.
Smacznego:)