25.8.10

Ciasto śliwkowo-migdałowe

Składniki na tortownicę 24 cm:


• 180 g masła lub margaryny


• 180, g cukru, ( jeżeli owoce są bardzo słodkie, to można dać mniej)


• 200 g maki pszennej


• 2 jajka


• Skórka z 1 cytryny


• 1 łyżka rumu


• 2 łyżki mleka skondensowanego lub śmietany


• 1 łyżeczka proszku do pieczenia


• 100g migdałów pokrojonych w słupki


• 600 g śliwek


• Dodatkowo: dowolna polewa, cukier puder lub czekoladowe płatki.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub nakładamy obręcz z papieru do pieczenia.

Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy w ściereczce, Następnie przepoławiamy i wyjmujemy pestki.

Odsypujemy trochę migdałów, które wykorzystamy na posypanie wierzchu ciasta. Pozostałe składniki miksujemy na średniej prędkości, aż się połączą.

Połowę ciasta wlewamy do tortownicy. Na wierzchu układamy śliwki. Zalewamy pozostałym ciastem. Znów obkładamy delikatnie śliwkami, posypujemy migdałami i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni C, na 60 minut. Upieczenie sprawdzamy patyczkiem. W razie potrzeby przedłużamy pieczenie o kolejne 10 minut. Pozostawiamy w formie do ostudzenia a następnie dowolnie ozdabiamy.

Uwagi: Z połowy porcji składników otrzymamy ciasto pieczone w małej tortownicy (16 cm)