• 200 g śmietany kremówki
• 1 /4 szklanki mleka
• 1-1, 5 łyżki suszonych kwiatów malwy sudańskiej
• 3 łyżki cukru
• 2-3 łyżeczki żelatyny
• Dowolne ulubione ciasteczka
Mleko zagotować i zalać nim susz kwiatowy. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę wlać do rondelka, wsypać cukier i podgrzać na małym ogniu. Gdy zabulgocze zestawiamy z ognia dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Wlewamy przecedzone, zabarwione mleko, mieszamy i przelewamy do małych naczynek wysmarowanych masłem. Schładzamy w lodówce (2 godziny)
Wyjmujemy, zanurzając naczynko w gorącej wodzie i przekładamy na ciastko.
W moim przypadku jest to ciastko francuskie piernikowe. P.Herme radzi, aby posłużyć się przyprawami do piernika jak mąką i podsypywać ciasto podczas wałkowania. Nałożyć na wierzch papier do pieczenia i wszawic do piekarnika (190 st.C) Po upływie 3/ 4 czasu pieczenia przekładamy ciasto na druga stronę, zdejmujemy papier, posypujemy cukrem i przyprawami i dopiekamy w 250 stopniach C. W jeszcze gorącym, wycinamy foremka ciasteczka i pozostawiamy do ostudzenia