Składniki:
• 125 g płatków
• 500 ml wody ( 4 x waga płatków)
• 375 g brązowego cukru ( 3 x waga płatków)
• Sok z połowy cytryny
• Mała łyżeczka agar-agar
Wodę gotujemy i wrzątkiem zalewamy płatki. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin. Płyn przybierze barwę jagodowo- wiśniową. Następnego dnia odcedzamy płyn wyciskając cały sok z płatków( brudzi ręce) Przelewamy do rondelka, wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 8-10 minut ( temperatura 106 st.C) Zmieszamy ogień, dodajemy agar-agar i mieszając doprowadzamy do wrzenia (30 sekund)
Przelewamy do wyparzonych, suchych słoiczków. Zakręcamy i stawiamy na nakrętkach do ostudzenia.
Galaretki przechowujemy w lodówce do 4 mc. Po otwarciu słoiczka zużywamy w ciągu tygodnia.
Uwagi: Nie dysponując środkiem żelującym agar-agar, możemy użyć cukier żelujący 1; 1, postępując według opisu na opakowaniu.
Tak przygotowane galaretki można przechowywać do 9 mc.