27.6.10

Migdałowa tarta Polki

Spód tarty

  • 300g mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 50g drobnego cukru

  • 100g mielonych migdałów

  • 180g zimnego masła

  • 2 jajka

  • 4 krople esencji migdałowej



Mąkę przesiać z solą do miski.

Dodać cukier i migdały, wymieszać i dodać zimne masło pokrojone na kawałki.

Wetrzeć masło w mąkę, aż do powstania dużych okruchów.

Jajka lekko ubić z esencją migdałową i dodać do suchych składników.

Szybko zagnieść ciasto, zlepić w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 40 minut.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i ponownie schować do lodówki na 40 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C (termoobieg 160, gaz 4), wyłożoną ciastem formę przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, obciążyć ceramicznymi groszkami i piec przez 15 minut.

Zdjąć groszki, papier i dopiekać kolejne 5 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe.

Wystudzić.



Nadzienie tarty



  • 350g niesolonego masła

  • 350g cukru (ja bym zmniejszyła ilość o połowę)

  • 350g mielonych migdałów

  • 4 duże jajka



Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę (tak jak na masę do tortów).

Dodajemy mielone migdały i miksujemy.

Dodajemy po jednym jajku i miksujemy na gładką masę.

Masę przekładamy do upieczonego spodu i pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160C (termoobieg 140, gaz 3).

Studzimy na kratce.



Wierzch tarty



  • 1kg dojrzałych truskawek

  • cukier puder

  • opcjonalnie kilka kropli ulubionego alkoholu



Truskawki kroimy wzdłuż na ćwiartki, (jeśli używamy alkoholu to przekładamy je do miski i delikatnie mieszamy z alkoholem).

Układamy je na wierzchu wystudzonej tarty i posypujemy cukrem pudrem.

TRUSKAWKOWA MARGARITA

Składniki na 1 porcję:

• 50 g mrożonych lub świeżych truskawek

• 1 cl likieru pomarańczowego

• 1 cl białej tequili

• 1 limeta

• Sól

• Plasterki limetki

Truskawki rozmrozić i zmiksować na puree. Wycisnąć sok z 1 limety. 4 cl soku i pozostałe składniki dodać do truskawek. Margaritę podawać na kruszonym lodzie z plasterkami limetki. Krawędź kieliszka powinna mieć obwódkę z soli.

Smacznego