8.5.10

Torciki brzoskwiniowe z kwiatami bzu

Skłaniki - 4 porcje:
  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki likieru brzoskwiniowego lub pomarańczowego
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 4 łyżki konfitury brzoskwiniowej
  • kwiaty fioletowego bzu
  • groch lub inne ziarna przeznaczone do pieczenia
Wykonanie:


Mąkę wymieszać z 70 g masła, solą, likierem, cukrem na ziarnista masę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce lub lodówce około 1 godziny.

Ciasto podzielić na cztery części. Foremki do tarteletek smarujemy masłem i wykładamy plackami z ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Wierzch wypełnionych tarteletek nakłuwamy widelcem i przykrywamy krążkami papieru do pieczenia, wsypując do każdej foremki warstwę grochu.

Pieczemy około 15 minut. Zdejmujemy groch, papier i dopiekamy 3 minuty. Studzimy. Konfiturę podgrzewamy i przecieramy przez sitko ( ewentualnie miksujemy). Brzoskwinię kroimy w cząstki, które układamy w ciastowych miseczkach. Wierzch smarujemy konfiturą i posypujemy kwiatami bzu.

Smacznego!