- 120 g mąki pszennej
- 80 g masła lub margaryny
- 2 łyżki likieru brzoskwiniowego lub pomarańczowego
- 30 g cukru pudru
- szczypta soli
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- 4 łyżki konfitury brzoskwiniowej
- kwiaty fioletowego bzu
- groch lub inne ziarna przeznaczone do pieczenia
Mąkę wymieszać z 70 g masła, solą, likierem, cukrem na ziarnista masę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce lub lodówce około 1 godziny.
Ciasto podzielić na cztery części. Foremki do tarteletek smarujemy masłem i wykładamy plackami z ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Wierzch wypełnionych tarteletek nakłuwamy widelcem i przykrywamy krążkami papieru do pieczenia, wsypując do każdej foremki warstwę grochu.
Pieczemy około 15 minut. Zdejmujemy groch, papier i dopiekamy 3 minuty. Studzimy. Konfiturę podgrzewamy i przecieramy przez sitko ( ewentualnie miksujemy). Brzoskwinię kroimy w cząstki, które układamy w ciastowych miseczkach. Wierzch smarujemy konfiturą i posypujemy kwiatami bzu.
Smacznego!