• 400 g sera śmietankowego
• 150 g selera naciowego pokrojonego w kostkę
• 180 g mango, pokrojonego w kostkę( średni owoc)
• 4 jajka
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1-2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy
• Sól, biały pieprz do smaku
• Masło i folia aluminiowa do formy
Gotujemy wodę, solimy. Seler blanszujemy około 5 minut. Hartujemy, przelewając go zimną wodą, odsączamy i przekładamy do miski. Mango obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do selera. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Na końcu wsypujemy zielony pieprz z zalewy i całość mieszamy.
Ser łączymy z jajami, dokładnie miksując. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Formę keksową wykładamy folią aluminiową, smarując dno i boki masłem. Folia powinna wystawać poza formę, bo posłuży również, jako zamknięcie.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Napełniamy formę 1/3 masy serowej i 1/2 mieszanki warzywnej. Powtarzamy czynność kończąc na masie serowej. Dokładnie zamykamy formę folią aluminiową i wstawiamy do większego żaroodpornego naczynia wypełnionej wodą. Pieczemy w kąpieli wodnej 1 godz. 20 minut. Zostawiamy do wystudzenia. Gdy będzie zimne wstawiamy wraz z formą do lodówki na kilka godzin. ( Najlepiej na noc)
Wyjmujemy z formy, przekładamy na talerz i zdejmujemy folię aluminiową. Kroimy na porcje.
Smacznego!